Coq au vin
Klassieker met karakter: Coq au vin — kip gestoofd in rode wijn met spek, ui en champignons.
Zachte smaken, diepe geur en pure Franse charme op je bord
Perfect voor een knusse avond thuis!
Ingredienten
- 4 kippenbouten
- 150 g gerookte spekblokjes
- 250 g kastanjechampignons, gehalveerd
- 3 wortels, in plakjes
- 6 sjalotten, gepeld en heel gelaten
- 40 g roomboter
- 2 el bloem
- 1 el tomatenpuree
- 500 ml Bordeaux-rode wijn
- 250 ml kippenbouillon
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- Peper en zout
Optioneel: verse peterselie voor de afwerking
Bereiding
- Kip en spek aanbakken
Smelt de helft van de boter in een ruime braadpan. Bak de spekblokjes goudbruin en krokant, haal ze uit de pan en zet opzij.
Bak de kippenbouten in het achtergebleven vet rondom goudbruin aan. Haal de kip uit de pan. - Groenten fruiten
Voeg de rest van de boter toe aan de pan. Bak de sjalotten en wortel enkele minuten tot ze licht kleuren. Voeg daarna de champignons toe en bak ze kort mee. - Bloem toevoegen
Strooi de bloem over de groenten en roer goed door. Laat dit 1–2 minuten garen zodat de bloem zijn rauwe smaak verliest. - Blussen met wijn en bouillon
Roer de tomatenpuree erdoor, blus met de Bordeaux-wijn en voeg vervolgens de kippenbouillon toe. Roer goed zodat er geen klontjes bloem achterblijven. - Koken en stoven
Leg de kip en spek terug in de pan. Voeg tijm en laurier toe. Breng aan de kook en laat daarna 1,5 uur zachtjes stoven met de deksel half op de pan, tot de kip boterzacht is en de saus mooi is ingedikt. - Afwerken
Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi eventueel met wat verse peterselie voor het serveren.
Serveer meT
- Romige aardappelpuree
- Vers stokbrood
- Of tagliatelle om de wijnsaus mee op te vangen