Butter Chicken
Zachte kip, kruidige saus en die romige touch die je gewoon wilt opscheppen. Comfortfood, maar dan met klasse. Serveer met luchtige basmatirijst of naan voor de ultieme dipmomenten.
Ingredienten
Voor de kipmarinade:
• 600 g kipfilet, in stukken
• 150 g Griekse yoghurt (volle)
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 2 cm verse gember, geraspt
• 1 el citroensap
• 1 tl garam masala
• 1 tl komijnpoeder
• ½ tl chilipoeder
• ½ tl kurkuma
• Snuf zout
Voor de saus:
• 2 el roomboter
• 1 el zonnebloemolie
• 1 ui, fijngesneden
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 1 cm verse gember, geraspt
• 2 tl garam masala
• 1 tl paprikapoeder
• ½ tl komijnpoeder
• 400 g tomatenblokjes (blik)
• 100 ml kookroom of slagroom
• 1 el tomatenpuree
• 1 tl suiker (optioneel, om de zuurte te balanceren)
• Zout en peper naar smaak
• Verse koriander, voor de afwerking
Optioneel voor erbij:
• Basmatirijst of naanbrood
Bereiding
1. Marineer de kip: Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom en voeg de kip toe. Dek af en laat minimaal 1 uur marineren (liefst 4 uur of een nacht voor extra smaak).
2. Bak de kip: Verhit een koekenpan met wat olie en bak de kipstukjes goudbruin (ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn). Haal uit de pan en zet apart.
3. Maak de saus: Smelt de boter in dezelfde pan, voeg ui toe en bak tot glazig. Voeg knoflook, gember en de specerijen toe en bak 1 minuut mee.
4. Voeg tomaten toe: Roer de tomatenblokjes en tomatenpuree erdoor en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
5. Pureer de saus (optioneel): Voor een gladde textuur kun je de saus even pureren met een staafmixer.
6. Voeg kip en room toe: Doe de kip terug in de pan, giet de room erbij en laat nog 10 minuten zachtjes garen tot de kip mals is. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een snufje suiker.
7. Serveer: Garneer met verse koriander en serveer met basmatirijst of warm naanbrood.